Tømrer

Som tømrer bygger du trehus og andre trekonstruksjoner, og jobber med rehabilitering og innredning.

tømrer_lærling.jpg

Bli tømrer!

En tømrer har en aktiv og skapende arbeidsdag med variert arbeid ofte ute i friluft. Tenk hvor flott det er å kunne peke på et hus og si; dette har jeg vært med på å bygge!

Dette gjør en tømrer

En tømrer må kunne bruke både hodet og kroppen.

Tømrerfaget omfatter bygging og montering av ulike typer trekonstruksjoner. Småhus bygges for det meste av tre, mens for eksempel større næringsbygg ofte har bærekonstruksjon av stål og betong. Tømreren utfører innredningsarbeider i alle typer bygg, som oppsetting av innvendige vegger, isolering, platekledning, panelering, montering av dører og vinduer og kjøkken, parkettlegging og belistning.

Når bygninger blir noen år gamle er det ofte behov for reparasjon og oppgradering. Dette kalles rehabilitering og er en viktig del av tømrerfaget.

Tømrerfaget har stor bredde, allsidighet og gode utviklingsmuligheter. Som tømrer er du ofte en nøkkelperson i byggeprosjektene, og det er gode muligheter for videreutvikling for de som ønsker mer ansvar, til f. eks. bas, byggeleder eller byggeplassleder. Det er også gode muligheter til å videreutvikle seg faglig.

Gamle trehus som er vernet eller fredet trenger også å vedlikeholdes – noe som krever kunnskap og kompetanse om tidligere byggemetoder og materialkvaliteter. Det å jobbe med å føre en bygning tilbake til opprinnelig eller en tidligere tilstand, kalles restaurering. Det er også mulig å spesialisere seg på lafting.

 

Utdanningsløp tømrer:

Utdanningsløp tømrer


Sentrale oppgaver:

  • Bygging av trehus og andre konstruksjoner i tre
  • Innredning av hus i tre, mur, stål eller betong
  • Rehabilitering og vedlikehold av bygninger
  • Produksjon og montering av elementer og moduler.
  • Tegnings- og konstruksjonsforståelse
  • Planlegging av egne arbeider, og samordning med andre fag/aktører